Travelling (light) / Galleria 5, Oulu

Travelling (light)

16.6.-11.7.2021

Galleria 5
Hallituskatu 5, OULU
http://galleria5.artoulu.fi
http://www.facebook.com/Galleria5Oulu

“Voisiko ihminen katsoa välimatkan päähän yrittämättä kuroa sitä kiinni, hyväksyä kaipauksen osaksi elämää niin kuin sinisen kauneuden, jota ei voi koskaan saada omakseen? Sillä asioiden hankkiminen tai perille pääseminen ei tätä ikävää tyynnytä. Jokin siitä vain siirtyy yhä kauemmas, niin kuin vuoret lakkaavat olemasta sinisiä, kun niiden luokse saapuu, ja sininen sävyttää jo seuraavaa kaukaisuutta. — Jokin on aina kaukana.

– Rebecca Solnit, Siniset etäisyydet, teoksessa Eksymisen kenttäopas, 2020

Hanna Peräkylän näyttely Travelling (light) käsittelee virtuaalista matkaa ja paikan kokemusta etäältä. Teoksissa kuljetaan vuoroin Japanissa, Shimanen prefektuurin vuoristoisilla kujilla, vuoroin lähimetsässä Voikkaalla. Teoskokonaisuus etsii vaihtoehtoista matkustustapaa kuvitteellisia maisemia rakentaen,  haaveillen. Kuinka löytää tarpeeksi lähelle?

Näyttely koostuu abstrakteista tekstiiliteoksista, joiden pohjana ovat uusiokäytetyt tekstiilit ja kumi. Kierrätetyt materiaalit koostuvat vanhoista vaatteista, erilaisista kodintekstiileistä ja traktorin hajonneista sisärenkaista. Materiaaleja on käsitelty kasvi-ja ruostevärjäten, piirtäen, maalaten, kirjoen ja kovettaen. Teoksissa on hyödynnetty myös kierrätettyjen tekstiilien alkuperäistä värimaailmaa, menneet kulumat ja hankaukset hyväksyen. 
_________________________________

Hanna Peräkylä on työskennellyt tekstiili-ja kuvataiteen parissa aktiivisesti vuodesta 2009 alkaen. Hänen teoksensa ovat käsitelleet kulutuksen, tallentamisen, muistamisen ja ihmisen materiaalisuhteen teemoja. Teoksille on ominaista erilaisten tekstiilien moninainen uusiokäyttö, vahva materiaalin tuntu ja veistoksellisuus. Peräkylää kiinnostaa tila, maalauksen monimuotoisuus ja muoto. 

Tekstiileissä näkyvät käytön jättämät kulumat, materiaaliin piilotetut merkitykset ja niihin tallentuneet tarinat tuovat teoksiin oman historiansa. Viime vuosina Peräkylä on pyrkinyt kohti yhä vähäisempää lisätyn maalin käyttöä, materiaalien hyväksymistä sellaisenaan.

Hanna Peräkylä (s.1984) on valmistunut Aalto yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2013 tekstiilitaiteen maisteriksi. Hän suoritti osan opinnoistaan Namibiassa, Namibian yliopiston taideosastolla (syyslukukausi 2007, BA) sekä Unkarissa (Moholy-Nagy university of Art and Design Budapest, kevätlukukausi 2012, MA).

Peräkylä työskentelee parhaillaan muotoilun taidetoimikunnan myöntämällä valtion taiteilija-apurahalla. Näyttelyä on tukenut Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö.
Peräkylä asuu ja työskentelee Voikkaalla sekä työhuoneellaan Kuusankosken Taideruukilla.

From solo exhibition / yksityisnäyttelystä
”Travelling (light)”
Gallery 5 Oulu, 2021

Sailor
2020
31 cm x 38 cm
acryl, oil, rubber and nails on canvas
/
akryyli-ja öljy, kumi, naulat kankaalla

”Walking Mountains”
2020-2021
c. 5000 cm x 52 cm, according the space
recycled textiles, ecoprint, natural dyes, rust / sewing
at Gallery 5, Oulu 2021
/
noin 5000 cm x 52 cm, tilan mukaan
tekstiilikollaasi, uusiokäytetyt tekstiilit, kasvi-ja ruostevärjäys, maalaus